22 Ocak 2009 Perşembe

İhtiyaç, Lüks. (?)

Son zamanlarda gündemde haklı olarak büyük bir yer kaplıyor doğal gaza yapılan zamlar..Haklı olarak diyorum, çünkü büyük sayılmayan evimizde en büyük oda olan salonun kaloriferlerini yakmadığımız halde 300 lira ödüyoruz..300 liraya ısınsak iyi..akşamları ceketle geziyoruz evin içinde..e bu vatandaş hem yüksek miktarlarda para verip hem de ısınamayacaksa olmaz o iş ..

Neyse, işin o kısmında değilim şu an..Bugün kafama bir şeyler takıldı..Onları sizlerle paylaşacağım bu yazımda..Mantıklı veya mantıksız..

Mesela kışın yukarıda da dediğim gibi doğalgazdı, kaloriferdi, sobaydı derken bir şekilde ısınmaya çalışıyoruz ve her daim ısınmanın yollarını arıyoruz..Çift kat giyiniyoruz kalın giysileri tercih ediyoruz vs..Gelir düzeyi düşük olanlar ise -ne yazık ki- kapısını kırıp sobada yakıp ısınmaya çalışıyor, veya belediyenin dağıttığı kömürlerden kullanıyor...yani ortak amaç ısınmak..Aksi takdirde ne olur ? Yani yeterli ısınmamızı sağlayamazsak ? Hasta oluruz..Belki de ileri derecede üşürsek donup ölebiliriz bile..-Olmayan bir şey değil bu.Haberlerde karşılaşıyoruz donarak ölenlerle.-

Peki yazın ? Yazında havalar oldukça sıcak olduğu için serinlemenin yollarını arıyoruz..Klima çalıştırıyoruz..denize, havuza gidiyoruz..İnce ve kısa kollu giysileri tercih ediyoruz..Hatta geceleri çok bunalırsak don-atlet yatıyoruz bile..Gelir düzeyi düşük olanlar açısından baktığımızda ise onlar da serinleyebilirse serinliyorlar ama serinleyemezlerse de illa serinlicem diye kapı kırma düzeyinde serinleme yollarına başvurmuyorlar..Zaten sıcaktan ölenlerle de pek karşılaşmıyoruz..Nadir oluyor, onlar da genelde yaşlılar ve kalp krizi sebebiyle oluyor..Yani serinlemek olmazsa olmaz değil..

Peki o halde sorarım size:
Isınmak bir ihtiyaç, serinlemek ise bir lükstür. diyebilirmiyiz ?

2 yorum: